KAHRAMANMARAŞ VE İLÇELERİ

Biyolojik Mücadele ile Süne Zararlısına Karşı Önemli Adım

Hububat tarımında verim ve kalite kayıplarına yol açan süne zararlısına karşı biyolojik mücadele çalışmaları hız kazanıyor. Bu kapsamda, süne yumurta parazitoitlerinin doğaya salınımı gerçekleştirilecek. Parazitoitler, süne yumurtalarının içine kendi yumurtalarını bırakarak süne popülasyonunu azaltmada önemli bir rol üstleniyor.

Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen 85.000 adet süne parazitoiti, biyolojik mücadeleye katkı sağlamak amacıyla doğaya salındı. Geçtiğimiz yıllardaki saha çalışmaları ve sürveylerle, hububatta zararın eşiği olan %2 emgi oranı altına düşürüldü.

Pazarcık İlçesi Salmanıpak Mahallesi'nde düzenlenen eğitim toplantısına İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, İl Müdür Yardımcısı Salih İnan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali Karakoç, Pazarcık İlçe Müdürü Cemal Karasakal, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Bölge Koordinatörü Vahdettin Akmeşe, İl Koordinatörü Dr. Ayşe Kuşcu, teknik personel ve çiftçiler katıldı. Eğitim sonrası parazitoitlerin dağıtımı gerçekleştirildi.

Bu çalışma, çiftçilerin üretim alanlarında daha sağlıklı bir tarım yapmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Biyolojik mücadele ile sürdürülebilir tarım uygulamalarının geliştirilmesine yönelik atılan bu adım, yerel üreticilerin desteklenmesi açısından büyük önem taşıyor.